UUTUUS! Possun plumaa ja hasselpähkinä romesco-kastiketta

Työaika 1 t 30 min Kokonaisaika 1 t 30 min
4 annosta
612166_Lihakauppa_Possun_plumaa_ja_hasselpahkina_ romesco-kastiketta1.jpg

Reseptissä possun pluman maustesekoitus valmistetaan morttelissa. Voit myös käyttää valmiiksi jauhettuja mausteita ja halutessasi lisätä muita mausteita, esimerkiksi juustokuminaa.

Raaka-aineet

Pluma

600 g UUTUUS! Atria Possun Pluma n. 1,3kg

2 tl savupaprikaa

1 rkl jauhettua fenkolinsiementä

1 rkl jauhettua korianterinsiementä

1 tl rouhittua mustapippuria

2 tl suolaa

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä paistamiseen

40 g pala voita paistamiseen

Hasselpähkinä-romesco

2 kpl valkosipulinkynttä paloiteltuna

2 kpl keltasipulia paloiteltuna

2 kpl tomaattia lohkottuna

100 g hasselpähkinöitä

1 kpl chili paloiteltuna

2 rkl tomaattipyreetä

1/2 dl oliiviöljyä

1 prk paahdettua säilöttyä paprikaa

1 tl suolaa

1 tl rouhittua mustapippuria

3/2 tl savupaprikaa

1 rkl sokeria

1/4 dl sherryetikkaa

Sherryetikalla maustetut pikkusipulit

400 g pikkusipuleita kuorittuna ja puolitettuna

1 tl suolaa

1/2 tl rouhittua mustapippuria

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

1-2 rkl voita

1/2 dl sokeria

1/2 dl sherryetikkaa

2-3 dl kanalientä

5 oksaa ruohosipulia koristeluun

Valmistusohje

Ota possun pluma huoneen lämpöön 1–2 tuntia ennen valmistusta. Tee possun pluman rasvapuolelle viiltoja veitsellä. Sekoita mausteet morttelissa ja pyörittele pluman ympärille.

 

Kuumenna rypsiöljy pannussa. Paista plumaa molemmin puolin noin minuutin ajan. Lisää lopuksi pannulle voi ja valele lihaa vaahtoavalla voilla. Siirrä pluma paistorasvoineen uunivuokaan ja kypsennä 120 asteessa 60–62 asteiseksi. Anna lihan vetäytyä huoneenlämmössä noin 10–15 minuuttia ennen leikkaamista.

 

Valmista romesco sekoittamalla sipulit, tomaatti, hasselpähkinät, chili, tomaattipyree ja öljy leivinpaperilla vuoratulle pellille tai uunivuokaan. Paahda 220-asteisen uunin keskitasolla noin 15–20 minuutin ajan. Soseuta paahdetut raaka-aineet säilykepaprikan, mausteiden ja etikan kanssa tehosekoittimessa.

 

Mausta puolitetut pikkusipulit suolalla ja pippurilla. Kuumenna rypsiöljy paistinpannulla, lisää pannulle puolitetut sipulit ja paahda öljyssä muutaman minuutin ajan, kunnes sipulit ovat saaneet paahteisen värin. Lisää pannulle voi, sokeri ja etikka ja anna karamellisoitua. Lisää kanaliemi ja kypsennä noin 5–10 minuutin ajan, kunnes puolet pannulla olleesta nesteestä on haihtunut.

 

Kokoa annos lusikoimalla romescoa lautasen pohjalle. Siivuta pluma viipaleiksi ja aseta romescon päälle. Viimeistele annos lopuksi paahdetuilla pikkusipuleilla ja ruohosipulin oksilla.

 

VIINISUOSITUS

 

Podere Ruggeri Corsini Barbera d’Alba 2022 on maultaan kuiva ja raikkaan hapokas viini - täydellinen pari tälle reseptille. Maun intensiteetti on runsaahko ja alkoholipitoisuus keskitasoa. Viinin kypsät kevyet tanniinit antavat tälle viinille mukavasti ryhtiä. Hedelmäisyys tulee happaman kirsikan sekä vadelman muodossa. Makuun liittyy hento yrttisyys ja paahteisuus. Jälkimaku on pitkähkö ja kevyen mausteinen sekä raikkaan karpaloinen. Tämä viini kestää muutaman vuoden varastointia eli nauti viimeistään 2028. Rakenteeltaan tämä Barbera on enemmän ruoka- kuin seurusteluviini. Mainio keskikovien juustojen kanssa sekä vaikka paahdetun porsaanlihan ja romesco-kastikkeen kera. Tarjoile noin 16–18 asteisena ja isommasta Pinot Noir-lasista.