UUTUUS! Naudan potkanuija, paahdetulla valkosipulilla maustettua perunapyreetä ja haudutusliemikastiketta

Työaika 1 t Kokonaisaika
4 annosta
_614134_Atria_Lihakauppa_Thor's_Hammer-2.jpg

Atria naudan potkanuija on näyttävä liha viikonlopun tai juhlien ruokapöytään. Potkakiekon luuydin antaa liemeen sulaessaan upeaa makua kastikkeeseen.

Raaka-aineet

Marinadi

1/2 kpl ruukku salviaa

1 kpl ruukku lehtipersiljaa

1/2 dl rypsi- tai oliiviöljyä

2 kpl valkosipulinkynttä

2 tl hunaja dijon-sinappia

1 tl rouhittua mustapippuria

1 tl suolaa

Paistamiseen

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

3 tl suolaa

Liemeen

2-3 l lihalientä, kanalientä, kasvislientä tai vettä

200 g herkkusieniä

1 tl kokonaisia viher- tai mustapippureita

1/2 kpl ruukku salviaa

Kastikkeen maustamiseen

2 rkl maissitärkkelystä

1/2 dl vettä

2 rkl punaviini- tai sherryetikkaa

2 rkl ruoko- tai fariinisokeria

20 g voita

Paahdettu valkosipuli

1 kpl kokonainen valkosipuli

Perunapyree

1 kg jauhoisia perunoita (esim. Lapin puikula tai rosamunda)

2 dl laktoositonta maitojuomaa

100 g laktoositonta voita

1 kpl paahdettu kokonainen valkosipuli

1 kpl ruukku ruohosipulia hienonnettuna

1 tl suolaa

Haudutettua broccolinia ja pinaattia

25 g voita

250 g broccolinia

70 g pinaattia

1/2 tl suolaa

1 kpl sitruunan kuori raastettuna

Valmistusohje

Pyyhi naudan potkanuija huolellisesti ja kauttaaltaan talouspaperilla.

 

Laita kaikki marinadin ainekset tehosekoittimeen ja soseuta noin minuutin ajan. Voit myös soseuttaa ainekset kulhossa sauvasekoittimella. Levitä marinadi kauttaaltaan lihan pintaan ja siirrä liha peitettynä jääkaappiin marinoitumaan yön yli.

 

Esilämmitä uuni 120 asteeseen. Ota liha huoneenlämpöön 1–2 tuntia ennen valmistusta.

 

Kuumenna öljy paistinpannulla ja mausta liha suolalla. Paista lihaa pannulla sen joka sivulta noin minuutin ajan, kunnes liha on saanut kauniin ruskean pinnan. Siirrä liha uuniastiaan. Astian olisi hyvä olla hieman korkeampi kuin liha. Kaada uuniastiaan haluamasi liemi lämmitettynä ja lisää joukkoon herkkusienet, pippuri ja salvia. Kääri vuoan pintaan folio niin, että luu jää pystyyn ja tulee ulos folion keskeltä.

 

Siirrä liha uuniin 120 asteeseen ja kypsennä yön yli (noin 12 h). Valmista lihan kanssa samaan aikaan paahdettu valkosipuli. Kääri valkosipuli folioon ja kypsennä sitä lihan kanssa uunissa yön yli. Käytä valmis paahdettu valkosipuli perunapyreen valmistuksessa.

 

Nosta liha liemestä ja kääri se folioon odottamaan tarjoilua. Siivilöi liemi ja keitä sitä keskikovalla lämmöllä, kunnes jäljellä on kolmasosa. Suurusta liemi maizenasta ja vedestä tehdyllä sekoituksella ja mausta etikalla ja sokerilla. Lisää kylmä voi lopuksi kastikkeen joukkoon vispilällä sekoittaen.

 

Kuori perunat ja keitä ne suolatussa vedessä kypsiksi. Lämmitä maito sekä voi kattilassa ja purista joukkoon paahdettu valkosipuli. Lisää joukkoon ruohosipuli. Soseuta perunat maitoseoksen kanssa ja mausta lopuksi suolalla.

 

Valmista lopuksi broccolinit. Kuumenna voi paistinpannulla ja paista broccolineja noin 2 minuutin ajan voissa. Lisää lopuksi joukkoon pinaatti, suola ja sitruunan kuori. Tarjoile perunapyree, broccoliinit ja haudutusliemestä tehty kastike naudan potkanuijan kanssa.